Stegene når vi søker om et lån i Norge

Gi deg selv sjansen til å finne det billigste alternativet når du søker om forbrukslån eller kredittlån. Her får du en gjennomgang av de ulike stegene i søknadsprosessen. Du kan spare både tid og penger på å følge våre enkle anbefalinger.

Hvilket behov har du

Før du begynner å søke bør du ha en klar formening om det er riktig å låne. Det er stor forskjell på å trenge penger raskt til for eksempel depositum eller reparasjon av en bil du er avhengig av, enn å låne til ferie, festing eller ny garderobe om høsten. Å kjøpe noe på lånte penger betyr at det du kjøper blir dyrere enn om du sparer opp midlene. Unngå helst å låne når det ikke er nødvendig, og definitivt unngå å ta opp flere unødvendige lån.

Målet bør være lavest mulig kostnader

Du bør ha som mål at lånet du trenger skal være så billig som mulig. Forskjellene i kostnader kan variere veldig fra bank til bank, og du bør derfor aldri være kunde i samme bank hvis du kan oppnå bedre vilkår andre steder. Det tilsier at du ikke bør nøye deg med å undersøke prisene hos kun et fåtall av de, men helst så mange som mulig.

Har du andre forbrukslån fra før, kanskje gjeld fra kredittkort i tillegg, bør du vurdere å samle alt dette inn i det nye lånet. Å ha ett lån er nesten alltid billigere enn å ha flere flere, både i form av lavere renter (større lån har gjennomgående lavere renter enn mindre lån) og i form av færre gebyrer.

Basert på dette tar vi for oss hvert steg i søknadsprosessen.

Finne flest mulig aktuelle banker

Finn først frem til alle banker som har forbrukslån på den størrelsen du trenger. Om du for eksempel har behov for å låne 150 000 kroner, er det minst 7-8 banker som er uaktuelle, fordi deres høyeste lånesum er lavere.

Husk at banker som OPP Finans og Instabank, som begge tilbyr lån inntil en halv million, låner også ut summer som kan anses som smålån. Gjennom å bruke Finansportalen sin bank-sammenlignings tjeneste er det lettere å danne seg en oversikt over hvilke priser som gjelder. Denne nett-tjenesten inkluderer også mange små/lokale banker omkring i Norge som de fleste av oss kanskje ikke tenker på. Ikke overse disse bankene, selv om summen du trenger er begrenset.

Sende søknader

I våre øyne er det en tabbe å ikke søke hos så mange banker som mulig. Så lenge du har oversikt over alle aktuelle lånemuligheter, har du strengt tatt ingen unnskyldning for å droppe denne delen av prosessen. hver enkelt søknad tar kun noen sekunder å fylle ut. I noen tilfeller er søknadsskjemaet så enkelt at du trenger oppgi kun navn, telefonnummer og epostadresse.

Du kan korte ned på tidsbruken ytterligere ved å søke gjennom en av de bedre finansagentene. Agenter som Lendo, Lånemegleren, Zmarta og Aconto innhenter tilbud fra minst 15 banker. Finansagentenes tjenester er gratis for søkeren, og du taper marginalt med tid på å bruke dette mellomleddet.

Vurdere pristilbudene

Tilbudene på forbrukslån får du i innboksen din nesten med en gang søknadene er sendt inn. Noen banker svarer i løpet av minutter, mens de mest sendrektige bruker kanskje 3-4 timer. Søker du utenom bankenes åpningstider, og summen du ønsker å låne er høy, kan det ta lengre tid.

Vent til du har mottatt svar fra alle banker du søkte hos, og velg så det billigste tilbudet. Så lenge du søkte om samme lånesum, og samme nedbetalingstid, vil totalkostnaden ved hvert enkelt lån være det du skal sammenligne.

Akseptere låneavtale og sende inn dokumentasjon

Når du har valgt lånetilbud må du normalt akseptere den tilhørende låneavtalen. Hos de fleste banker skjer dette ved at du gis en lenke til en side i nettbanken deres. Der kan du lese gjennom avtalen og signere med BankID.

Du må normalt også sende inn dokumentasjon på inntekt. Dette er siste års skattemelding og/eller siste 1 til 3 lønnsslipper. Du skanner dette inn på datamaskinen din, og enten sender kopiene via mail, eller laster de opp i nettbanken. Banken du valgte gir deg instruksjon om dette.

Utbetalingen av midler

Så snart banken har godkjent låneavtalen og verifisert dokumentasjonen du sendte inn, utbetales lånet. Har du maks klaff kan det hende pengene kommer på din konto samme dag. Det er imidlertid mer vanlig at utbetalingen tar omtrent to til tre dager.

Søkte du om et kredittlån er det ingen utbetaling som sådan. Du får i stedet tilgang til en konto i banken. Der vil kredittrammen være tilgjengelig, og du må selv overføre mellom bankens og din egen konto. Husk at renter beregnes på alt du overfører (uberørt kreditt er kostnadsfritt).